Cum purtăm corect bretelele de pantaloni?

Postat de stef 30.05.2016 0 Comentarii

         

   Bretelele de pantaloni au fost create cu scopul de a susține pantalonii și au fost apreciate încă din secolul al XVIII-lea în vestimentația masculină. În acea perioadă erau considerate a fi lenjerie de corp, nefiind ceva obișnuit ca acestea să fie vizibile. Timpul a trecut, moda s-a schimbat, iar astăzi bretelele pentru pantaloni au devenit un accesoriu masculin, plin de eleganță și personalitate.

 

Iar dacă nu ai încorporat încă aceste accesorii extrem de versatile în garderoba ta, poți afla în continuare de ce să le faci loc în stilul tău vestimentar și cum pot fi inegrate cu ușurință în orice ținută indiferent de dress code și de evenimentul la care participi.

 

 

 

Evenimente formale
 

 

 

Formal reprezintă automat nuanțe clasice și fără împrimeuri sau culori puternice. Ținuta trebuie să fie sobra și sunt purtate de regulă în cadrul unor evenimente ca: nunți, organizații de caritate, gale, ceremonii de premiere, mese de stat și alte evenimente ceremoniale.

 

Așadar, un eveniment formal este un eveniment sofisticat și implică doua tipuri de dress code-uri, respectiv Black Tie și White ie. Ambele dress code-uri, ridică eleganța la rang de artă, fiind un simbol al distincției și al bunului-gust. 

 

 

Dress Code “Black Tie”,  se referă ținutele obligatorii pentru evenimentele formale, cu eticheta strict de seară. Acestea sunt uşor de construit dacă respecţi câteva reguli de etichetă. De asemenea trebuie să ținem cont de elementele finale care stabilesc tonul acestui tip de dress code. Acestea trebuie să fie elegante și de calitate, având rolul de a completa cu success o ținută "Black Tie".

 

Un smoking sau un costum negru de seară, sunt piesele de bază pentru un eveniment formal după căderea întunericului. Unei astfel de ţinute extrem de elegante, i se va alătura o batistă la piept albă, din mătase sau satin.
În cazul în care alegi varianta unui smoking, sacoul poate avea rever şal sau şpiţ, iar pantalonii pot avea vipuşcă din acelaşi material. Pentru acest tip de dress code, alegem bretelele negre din mătase. Acest model de bretele va adauga un plus de stil ținutei tale.

 

Cămaşă trebuie sa fie cât mai simplă, iar pentru un plus de formalitate alege o cămașă cu manșete pentru butoni. De asemenea, cămașa trebuie să fie obligatoriu albă și să aiba rever special pentru papion. Recomandam papionul negru din mătase sau satin lucios, iar modelul poate fi clasic sau butterfly.

 Negrul este adesea folosit la astfel de evenimente, motiv pentru care recomandam ca și pantofii să fie tot negri, din piele mată sau lăcuită. O variantă bună ar fi și mocasini din catifea, sunt foarte eleganţi şi, totodată te vor distinge din mulţime.


 

Dress Code “White Tie”, este extrem de formal, potrivit pentru evenimentele care au loc după-amiază și descrie rafinamentul suprem, fiind situat pe o treaptă superioară a somptuozității. Deși designerii vestimentari au încercat de-a lungul timpului să modifice detaliile fracului pentru un plus de varietate, caracteristicile fundamentale ale tipului "White Tie", au rămas neschimbate și nu au putut fi deschise interpretării. 

 

Piesa de bază pentru o ținută "WhiteTie", este fracul din lână neagră însă, la fel de corectă este și nuanța specială de bleumarin numită „midnight blue”. Cât privește croiala, acest tip de sacou este realizat din 6 nasturi (3 pe fiecare parte) însă nu e menit să se încheie, sacoul rămânând pe toată durata purtării deschis. Reverele fracului sunt înalte, ascutite și imbracate în satin. Partea din față a sacoului trebuie să se termine puțin mai jos de talie, în timp ce „coada” fracului trebuie să ajungă puțin sub genunchi. Fracului i se va alătura batista albă din mătase, împăturita impecabil și purtată în buzunarul de la piept.
 

Pantalonii sunt realizați din același material și de aceeași culoare ca și fracul. Aceștia au cusăturile mascate cu câte o bandă lată (vipușcă) sau două benzi înguste din satin. De remarcat este faptul că pantalonii tipul "White Tie", nu au manșete și sunt croiți special pentru a fi purtați cu bretele, întrucât talia pantalonului trebuie să fie îndeajuns de înaltă pentru a rămâne ascunsă sub vesta scurtă și elegantă. Pentru un plus de rafinament și eleganță specific acestul tip de dress code, recomandăm bretelele albe din mătase. 
 

Din ținuta "White Tie", nu trebuie să lipsească vesta low cut. Lungimea unei astfel de veste depășeste doar cu puțin vârfurile fracului și este împodobită cu revere alungite, îmbracate în satin.
Camașa este albă și are obligatoriu plastron și un guler „wing” înalt, detașabil, iar manșetele de tip single cuff sunt ornate cu butoni eleganți și stilati. Aceasta este accesorizată cu papion alb din mătase sau satin, model clasic sau butterfly.

 

Pantofii pot fi din piele de lustruită cu mare atenție, purtați cu șosete din mătase neagră lungi până la genunchi.
Se recomandă totodată și un palton negru sau bleumarin accesorizat cu o eșarfa albă din mătase și un joben negru sau o pălărie neagră.

 

 

 

 

Evenimente semi-formale
 

 

 

Ținutelele pentru evenimentele semi-formale sunt puțin mai relaxante decât cele formale și pot fi adoptate la diverse evenimente corporate sau cocktail-uri. Dar cu toate că este o ținută putin mai relaxantă, aceasta trebuie să rămână elegantă, sofisticată și îngrijită. Acest tip de vestimentație nu trebuie să fie confundată cu una smart-casual sau casual pentru că necesită costum şi nu sunt recomandate piesele ca: blugii și tricourile polo (cu guler), pantofii în culori “turbate” sau nici adidași
 

Așadar, piesa de rezistentă pentru acest tip de ținută este costumul. Acesta trebuie să fie de calitate de culoare gri sau bleumarin. Cămaşa poate fi albă, neagră, gri, bleu, violet sau roz iar reverele şi manşetele vor fi impecabil călcate, cu scopul de a-şi păstra fermitatea cât mai mult.
 

Iţi recomandăm să îţi pui creativitatea la contribuţie la capitolul accesorizare. Sunt permise bretelele pentru pantaloni, şosete colorate, papioane cu imprimeu discret, pinuri fanteziste pentru rever și batiste de buzunar. 

Dacă pentru ținutele formale, bretelele pentru pantaloni se dovedesc a fi extrem de utile, în cazul evenimentelor semi-formale acestea se clasează în top ca și piesă statement pe partea de accesorizare, datorită puterii lor de a transforma complet ținuta, conferindu-i un plus de eleganță, originalitate şi personalitate. Optează pentru culori neutre și încearcă să creezi un contrast între culoarea cămășii pe care alegi s-o porți și bretelele tale preferate.

Cât despre pantofi, desigur variantele clasice sunt cele mai sigure. Negru și maro sunt culori ideale pentru acest tip de eveniment. 

 

 

Evenimente non-formale

 

 

 

Ținutele pentru evenimentele nonformale, permit o anumită libertate. Acestea sunt potrivite pentru petreceri de zi sau pentru ieșirile din week-end cu prietenii, cumpărături, la cinema sau în vacanță și, presupun combinarea unor articole vestimentare comode, menținând un aspect elegant. Spre deosebire de ținutele formale și semi-formale, care presupun un fel de uniformă, rigori de lungime, culoare și croială, ținutele non-formale subliniază confortul și stilul personal. Este o ținută potrivită atunci când vrei să renunți la costum, dar îți păstrezi eleganța prin accesorizare și coloristică. 

 

Cromatica pieselor vestimentare este un detaliu important, deoarece ajută la crearea unei imagini de ansamblu armonioase. De regulă sunt combinate 3 sau 4 piese, care se armonizeaza policromatic. Dar, sunt permise totodată și combinațiile de culori întraznețe.
 

O cămașă accesorizată corect cu un papion, care se află în armonie cu bretelele pentru pantaloni uni și blugi, stă la baza unui outfit de succes. Poți alege să porți bletele alături de pantaloni Chino și o cămașă cu manecile suflecate și vei dobandi cu siguranță un look semi-formal uimitor. Dacă ești genul de bărbat care preferă să poarte în viața de zi cu zi tricouri, bretele vor da o notă de originalitate ținutei. Iar pentru o petrecere de zi, poți opta pentru o cămașa simplă, uni, cu o pereche de pantaloni drepți și cu bretele cu un imprimeu deosebit.

Asemenea oricărui stil vestimentar, ținuta non-formala se caracterizează prin câteva articole de îmbracaminte, predominante: tricouri, cămăși casual, blazer, cardigan, tricotaje, sacouri, adidași, mocasini, bocanci, paltoane, geci sport.
 

Așadar, vestimentatia non-formala cuprinde o varietate de ținute, articole vestimentare și accesorii. Totul ține de atitudine, stilul personal și personalitate.

 

Tips and Tricks
         

 

 • Bretelele sunt extrem de utile în orice țnută și reusesc să mențină pantalonii și cămașa într-o linie cât mai dreaptă.
 • Sistemul de prindere al bretelelor poate fi: carabină, cleme sau nasturii de pe betelie.
 • Lățimea bretelelor variază între 2 cm și 5 cm, iar înălțimea între 105 cm și 150 cm.
 • Bretelele sunt dotate cu sistem metallic de reglare a lungimii, având avantajul de a permite ajustarea dimensiunii, ceea ce înseamnă ca poți regla mărimea lor, astfel încât să ti se potrivească: nici prea largi să cadă de pe umeri, dar nici foarte strânse pentru a crea un discomfort.
 • Pentru prinderea corectă a bretelelor, recomandăm ca înainte de a te îmbraca cu pantalonii, să fixeazi mai întâi partea din spate a bretelelor, apoi îmbracă pantalonii trecând benziile bretelelelor peste umeri, pentru a ajusta lungimea și a fixa și partea din fața la înălțimea dorită, folosindu-te de sistemele de reglaj metalice atașate pe benziile din față ale bretelelor.
 • Sunt ideale în cazul în care pantalonii sunt puțin largi în talie.
 • Acestea sunt foarte practice și recomandate trupurilor rotofele, caz în care cureaua poate incomodă.     
 • Bretelele subliniază linia verticală, producând un efect de alungire și continuitate ținutei.
 • Nu purta bretele și curea în aceeași ținută.
 • Dăcă porți bretele care au porțiuni de piele sau sunt în întregime din piele, acestea ar trebui să se asorteze cu pantofii.
 • Nu purta bretele de aceeași culoare cu cămașă.
 • Bretelele sunt, de asemenea, o parte importantă a outfiturilor de culoarea neagră. De obicei, bretele purtate în ținutele all black ar trebui să fie de culoare neagră sau albă.

Așadar, marele avantaj al bretelelor pentru pantaloni este că acestea pot fi adaptate la orice tip de ținută. Sunt perfecte atât pentru o ținută non-formală de zi cu zi, dar și pentru ținutele mai stricte, cum sunt cele semi-formale și formale.

 

 

Lasa un comentariu aici