Cum coasem nasturi pentru bretele pe pantaloni

Postat de stef 04.02.2016 0 Comentarii

          V-ati decis ca vreti sa purtati bretele de pantaloni cu nasturi, fie pentru folosinta zilnica, fie pentru o ocazie speciala. Acum este momentul sa va asigurati ca pantalonii dumneavoastra au atasati nasturi pentru prinderea bretelelor. Cititi in continuarea si va asiguram ca la sfarsitul articolului o sa stiti sa rezolvati aceasta situatie fie ca pantalonii au fost conceputi pentru purtarea cu bretele, fie ca nu.

 

          Dar sa le luam pe rand. In primul rand asigurativa ca pantalonii la care intentionati sa purtati bretelele nu au deja cusuti nasturi pe ei. Presupunand ca nu au, trebuie sa va decideti prin ce metoda o sa puneti nasturi la pantaloni: 1. duceti pantalonii la un croitor; 2. montati dumneavoastra nasturii cu ac si ata, sau 3. montati nasturii fara ac si ata. Evident, cea mai usoara metoda este sa mergeti cu pantalonii la un croitor. Acesta va sti cu siguranta ce trebuie facut, unde trebuie cusuti nasturii si prin ce metoda. Fiind o operatiune de rutina pentru un croitor, activitatea aceasta nu ar putea sa coste mai mult de 15-20 de lei.

 

          Insa, daca sunteti genul de persoana careia ii place sa faca singur genul acesta de activitati, sau pur si simplu nu doriti sa platiti pe cineva care sa va coasa cei 6 nasturi, atunci urmariti in continuare cativa pasi necesari si veti putea realiza singur si fara probleme aceasta actiune.

 

Daca aveti de gand sa folositi ac si ata, o sa aveti nevoie de urmatoarele materiale:

  • 6 nasturi pentru fiecare pereche de pantaloni astfel: diametrul fiecarui nasture sa fie de 1.5-1.6 cm si sa aibe 4 gauri pentru coasere; marginea nasturilor sa fie rotunjita, astfel incat frecarea la inchidere sa fie cat mai mica; desi nu este obligatoriu deoarece nasturii nu sunt la vedere, ar fi de preferat ca culoarea acestora sa se potriveasca cu culoarea pantalonilor pe care sunt cusuti, sau cu materialul din interiorul pantalonilor;
  • un ac;
  • ata de cusut, de o culoare care sa se potriveasca cu pantalonii;
  • un metru(centimetru) pentru a masura distantele;
  • creta pentru marcat;
  • pantalonii pe care veti lucra;

Ideea de baza este sa coastem nasturii astfel incat sa suporte pantalonii si linia acestora, sa nu fie vizibili, sa fie cat mai confortabili si sa fie cusuti la distante egale, astfel incat pantalonii sa “cada cat mai natural”. Pantalonii cu nasturi cusuti incorect pot genera un discomfort la purtare.

 

          Inainte de a incepe sa enumeram instructiuni specifice si detaliate, trebuie stabilit daca nasturii vor fi cusuti pe interiorul sau exteriorul pantalonilor. Modelul clasic, cu mult timp in urma era ca nasturii sa fie cusuti pe exteriorul pantalonilor. Desi aveti sanse sa mai vedeti si in zilele noastre acest model, este de preferat sa coaseti nasturii pe interiorul pantalonilor. Motivul este urmatorul: acum ceva timp, vesta era la moda si se purta peste bretele si implicit peste nasturii acestora. Odata cu disparitia vestelor, nasturii de bretele au fost mutatii in interiorul pantalonilor.

 

          Pasul 1: Stabiliti unde sa plasati nasturii pe exteriorul pantalonilor

Sunt cateva metode prin care puteti face acest lucru. Prima este metoda traditionala, astfel: Intindeti pantalonii pe o suprafata plana. Bretelele se vor prinde de 4 nasturi, doi pe partea stanga si doi pe partea dreapta cu ajutorul “urechei de iepure” care este simplu o bucata de piele cu gaura pentru nasturi pe ambele laturi. Asezati sistemul de prindere din piele peste pantalon si marcati cu ajutorul cretei prima gaura din exterior. Apoi masurati distanta dintre cele doua gauri si marcati ulterior si pe pantaloni urmatoarele doua gauri. Distanta dintre cele doua gauri ar trebui sa fie intre 4 – 10 cm, in functie de prinderea bretelelor. A doua metoda de stabilire a gaurilor, este si una mai individuala, deoarece fiecare corp este unic. Pur si simplu puneti bretelele peste umeri si in fata unei oglinzi incercati sa marcati punctul pe pantaloni, astfel incat sa fie cat mai bine pentru dumneavoastra. Nu uitati sa verificati daca marcajele sunt echidistante de centrul pantalonilor.

 

          Pasul 2: Stabiliti unde sa plasati nasturii la spatele pantalonilor

Acum ne indreptam atentia catre spatele pantalonilor. Deoarece bretelele cu nasturi sunt de obicei in forma de Y pe partea din spate, cei doi nasturi ar trebui cusuti la distante egale de centrul pantalonilor in partea dreapta si stanga, la distante de 3-5 centimetri de centru si la 2-2.5 cm mai jos de betelie.

 

          Pasul 3: Introducerea atei in ac

Recomandam folosirea atei duble in acul de cusut. Astfel introduceti ata in ac si trageti de un capat pana ajungeti capatul celalalt al atei. Astfel veti coase cu ata dubla pentru rapiditate si rezistenta crescuta.

 

          Pasul 4: Coaserea nasturilor pe pantaloni

Tineti nasturii fixati cu degetele si treceti acul printr-o gaura a nasturelui si apoi prin locul marcat al pantalonilor pe partea interioara. Pentru o prindere estetica, treceti acul doar prin prima parte a materialului pantalonilor fara a strapunge pana pe exteriorul pantalonilor. Coaseti nasturii cu model X pentru rezistenta si design. Efectuati aceasta operatiune de 7-8 ori la fiecare nasture. Legati la finalul cusaturii printr-un nod. Repetati actiunea la toate cele 6 nasturi.

 

O alta varianta de montare a nasturilor pe pantaloni este folosirea nasturilor fara coasere, acestia atasandu-se de pantaloni cu ajutorul unor clipsuri, insa aceasta varianta nu este la fel de rezistenta ca cea prin coasere.

 

          In cazul in care va intrebati ce ar trebui sa faceti cu gaicile de la pantaloni raspunsul este acesta:

Daca doriti sa fiti perfect pe placul creatorilor de moda, puteti inlatura gaicile pentru curea de la pantaloni. Presupunand ca v-ati hotarat sa purtati numai bretele de pantaloni cu nasturi la aceasta pereche, gaicile de curea devin inutilizabile si pentru estetica le puteti inlatura.

In cazul in care considerati ca aveti nevoie de mai multe lamuriri referitor la coaserea nasturilor pentru bretele la pantaloni, va rugam sa ne contactati telefonic sau prin email si vom face tot posibilul sa va ajutam.

 

          In incheiere, apreciem initiativa dumneavoastra de a da o sansa bretelelor pentru nasturi si suntem convinsi ca veti aprecia imaginea de eleganta pe care acestea o emana.