Bretele pantaloni, tipuri și cum le purtăm

Postat de stef 28.10.2018 0 Comentarii

   

   Bretelele pentru pantaloni au apărut în secolul al XVIII-lea, în Franța. Pe atunci, erau doar niște fâșii de panglică prinse la butonierele pantalonilor și erau considerate lenjerie de corp, pentru a susține pantalonii prea largi, drept pentru care era obligatoriu să nu fie vizibile. Modelul modern al bretelelor a fost inventat abia la începutul anilor 1820 de către designerul englez Albert Thurston. 

 

Acestea și-au pierdut din popularitate în primul război mondial, din cauza uniformelor purtate la acea vreme, care necesitau curea. Din fericire, în timpul celui de-al doilea război mondial, acestea reapar datorită unui nou tip de croială a pantalanilor. Din acel moment, bretelele încep să facă istorie și să devină un simbol al gentlemanilor.

 

Timpurile s-au schimbat și bretelele pentru pantaloni au devenit un accesoriu rafinat, potrivit atât pentru ținutele elegante cât și pentru cele casual sau smart casual.

 

Asadar, bretelele pentru pantaloni sunt și au fost un accesoriu nelipsit în ținuta bărbaților care apreciază acest accesoriu fashion. Eleganța pe care ți-o oferă, precum și latura practică a acestora a făcut ca în ultimii ani, în România, bretelele pentru pantaloni să fie adoptate și de femei și copii. Ținutele compuse din bretele și papion sunt prezente acum la toate evenimentele importante, de multe ori acestea fiind realizate la comandă, handmade.
 

 

 

 

Bretelele de pantaloni se pot clasifica în funcție de mai multe elemente


 

 

 

După Culoare

Bretele monocromatice îți oferă o versatilitate mai mare și sunt cele ma potrivite pentru ținutele elegante. 

 

 • Bretele albe se poartă de regulă la ținute business, potrivindu-se bine atât la pantalonii negri, cât și la cei maro. Pot fi purtate în combinație cu bluze care au culori puternice pentru contrast sau, pot fi purtate în combinație cu cămașă, sacou și pantaloni. Aceste modele mai sunt cunoscute și sub denumirea de bretele mire sau bretele ginere. Pentru ținute casual sau party, îți recomandam bretele înguste, însa pentru ținutele elegante care implică purtarea unui costum sau un smoking, recomandăm alegerea unui set de bretele late. 
 • Bretele negresunt dedicate domnilor care apreciază simplitatea vestimentațiilor și sunt alese cel mai des datorită ușurinței în asortarea cu orice altă ținută, fie ea elegantă sau casual.  
 • Bretele colorate, se regăsesc într-o gamă largă de culori. Aici regăsim, bretele rosii, roz, verzi, vișinii, turcoaz, albastre, mov, aurii, gri, galbene, maro, dar și alte nuanțe mate sau fosforescente. În primul rând bretelele trebuie asortate cu papionul și coordonate în funcție de cămașă și pantaloni. În cazul în care optezi pentru un papion cu imprimeuri, se pot asorta cu o culoare de pe papion, sau se alege o culoare în armonie cu pantalonii și papionul. Pentru asortarea bretelelor colorate, poți să apelezi la un contrast între culoarea bretelelor și culoarea cămașii alese. 

 

 

 

 

După model

Modelele de bretele pentru pantaloni, le diferențiem în funcție de modul în care se îmbină bretelele la spate: sub forma literei H, X sau in Y.

 

 • Bretelele sub forma literei H sunt folosite mai mult la uniforme pentru scopuri utilitare.
 • Bretelele sub forma literei X au doua benzi la spate și sunt decupate în forma literei X . Acestea se mai regăsesc și sub denumirea de bretele duble și pot fi purtate atât la o ținută elegantă dar și în situațiile când este necesar un suport suplimentar al pantalonului, ca de exepmplu: ski sau sporturi extreme. 
 • Bretelele sub forma literei Y au o singură bandă la spate și sunt decupate în forma literei Y. Modelele de bretele pentru pantaloni în forma literei Y, sunt modele mai stilate și potrivite oricărei ținute.

 

 

 

 

 

După lățime

Dupa lățime, bretelele pentru pantaloni se regăsesc astfel: bretele înguste, bretele medii, bretele late și bretele extra late. Acestea pot fi simple în forma de y, sau duble în formă de x.

 

 • Bretele înguste - sunt variante moderne cu aer îndrăzneț și au lățimea variabilă între 1.5 cm si 2 cm. De regulă bretelele înguste sunt recomandate mai mult unei ținute casual și hipster, iar dacă vei opta pentru ele, vei avea un aer tineresc. Dacă urmărești să pari mai robust, îți recomandăm să optezi pentru o pereche de bretele pentru pantaloni de tip înguste. 
 • Bretele medii - sunt regăsite și sub denumirea de bretele dama /femei sau bretele pentru copii cu lățimea variabilă intre 2.5 cm și 3 cm. Acest accesoriu practic pot compune o ținută degajată și sunt purtate cu succes de către doamne și domnișoare, devenind un obiect vestimentar important, iar în anumite contexte reprezintă chiar baza outfit-ului. Totodată sunt din ce în ce mai regăsite în garderobele celor mici.
 • Bretele late - sunt extrem de versatile și sunt potrivite atât unei ținute casual, precum și unei ținute business sau de ceremonie. Se găsesc și sub denumirea de bretele bărbați sau bretele bărbătești, și au lățimea variabila între 3.5 cm și 4 cm. Dacă urmărești să pari mai slab îți recomandăm să optezi pentru o pereche de bretelele late.
 • Bretele extra late - au lățimea de 5 cm și sunt recomandate bărbațiilor mai corpolenti sau cu o forma atletică. Acest model de bretele produc un efect de alungire a siluetei, fiind opțiunea perfectă pentru persoanele mai scunde, pentru că subliniază linia verticală, producând un efect de alungire.

 

 

 

 

După sistemul de prindere

Modul de prindere a bretelelor poate fi: nasturii de pe betelie, cleme sau carabine.

 

 • Bretele cu nasturi - necesită pantaloni speciali realizați pentru acest sistem de prindere. Capetele bretelelor au terminații din piele care se prind de nasturii aflați pe partea interioară a beteliei pantalonilor. Sunt privite ca și un element vestimentar vintage, cu aer rafinat și pot fi asociate în ținute formale. Majoritatea pantalonilor de costum sunt prevăzuți cu nasturi pentru bretele pe interior. Acestea vin în variante monocromatice, în culori neutre sau în nuanțe tari pentru a oferi accente de culoare unei ținute simple.
 • Bretele cu clips metalic - sunt printre cele mai populare modele și se regăsesc atât în vestimentația pentru bărbați cât și în vestimentația pentru femei, copii și bebeluși. Bretelele cu clips sunt considerate a fi mai versatile, fiind potrivite atât pentru ţinute casuel sau smat casual, dar și pentru ţinute elegante.
 • Bretele cu carabine - se prind de găicile pantalonului. Aceste modele pot fi purtate la o ținuta sport, de regulă cu blugi, dar nu și la o tinuță elegantă.

 

 

 

 

După materialul din care sunt confecționate

Bretelele pentru pantaloni pot fi realizate dintr-o varietate de materiale textile sau din piele.

 

 • Bretele din material textil, sunt realizate din benzi elastice sau mătase și pot fi purtate la orice ținută. Acestea sunt cele mai populare și se regăsesc în diverse lătimi și culori, monocromatice sau policromatice, sau cu diverse imprimeuri.
 • Bretele din piele sunt mai rezistente dar mai pretențioase, fiind potrivite pentru ţinute casuel sau smat casual.

 

 

 

 

După design 
Bretelele pentru pantaloni sunt disponibile în toate culorile şi modelele imaginabile. Cu divese imprimeuri: dungi, buline, florale, cu design pattern, vânătorești sau tematice în funcție de evenimente, Crăciun, Paști, Halloween sau cu motive mai amuzante și, pot fi personalizate, folosind orice imagine sau orice text vrei tu.

   

 

 

 

De retinut:

 • Alege bretele late pentru eleganță și siguranță sau bretele înguste pentru comfort și suplețe.
 • Este de preferat ca bretelele pentru pantaloni să fie asortate cu cravata sau papionul.
 • Confortul asigurat de bretele este sporit pe timpul verii, spre deosebire de curele, având avantajul de a permite circularea aerului între cămașă și betelia pantalonilor.
 • Nu poți purta două accesorii care au aceași utilitate. Este o regula elementară care nu trebuie niciodată încălcată. Bretelele și cureaua au rolul de a susține pantalonii. E ca și cum ai purta papion și cravată în același timp 
 • Curelele atrag atenția la talie, în timp ce bretelele atrag atenția asupra umerilor și pieptului, fiind un beneficiu suplimentar pentru bărbații mai corpolenți.   

 

Asadar, indiferent de stilul vestimentar abordat, bretelele pentru pantaloni sunt un accesoriu extrem de versatil și pot fi integrate cu succes în orice tip de ținută, iar datorită varietăților de modele, este mai mult ca sigur că vei găsi unul potrivit pentru tine.

 

Magazinul online papioane.ro are o experiența vastă în confecționarea bretelelor pentru pantaloni și a diverselor accesoriil vestimentare. Avem pe stoc o gamă largă și variată de modele unice atât pentru bărbați, cât și pentru femei și copii. În ultimii ani, am participat cu succes la cele mai mari târguri de modă din Bucuresti, Cluj, Timisoara, Constanta, Arad, Oradea, Brasov, Mures, unde produsele noastre au fost apreciate și de cei mai exigenți clienți. În colecțiile noastre de bretele găsiți produse de top, din categoria bretelelor de lux, care pot fi un cadou ideal, pana la modele clasice sau modele mai ieftine, cu prețuri începând de la 25 de lei.
Începând cu anul 2015, experții papioane.ro, execută
bretele la comandă, diverse forme, mărimi și culori, iar în funcție de preferințe aceste pot fi și personalizate.

 

    

         

Lasa un comentariu aici