Cum să porți un papion

08.07.2018 0 Comentarii

 

    Papionul are origini croate, apărând prin jurul secolului XVII, în timpul războaielor prusace, când mercenarii croați își legau esarfe în jurul gâtului pentru a ține cămașile închise. Mai târziu, clasele superioare din Franța au adoptat aceste accesorii iar popularitatea sa a înflorit în secolele XVIII și XIX. În timp, această moda a fost preluată și de alți europeni devenind un element esențial în garderoba bărbaților eleganți.
Odată cu evoluția modei, papionul a trecut cu brio testul timpului și a reușit să rămană în topul preferințelor oricărui bărbat care își dorește o ținută elegantă și rafinată.


Un bărbat matur, elegant, care ține la modul în care este privit de către ceilalti, trebuie sa fie întotdeauna atent la detaliile legate de propria lui vestimentație. Cu toții știm că frumusețea stă in detalii mai mult sau mai puțin “importante”, așa că, modul în care ne îmbrăcam este uneori extrem de influențat de accesoriile sau de “artificiile vestimentare” pe care le utilizăm.

 

Pentru a te asigura că ști cum să alegi un papion, când și cum să îl porți, urmează aceste reguli simple:

 

 

 

 

Cum să alegi papionul potrivit în funcție de dimensiune. 

 

 

Este foarte important să alegi dimensiunea papionului în funcţie de mărimea gâtului şi de forma feţei, astfel incât, să creeeze o imagine echilibrată, balansată şi armonioasă.

 

Orice papion, indiferent de stilul său, ar trebui să aibă aproximativ aceeași lățime ca fața ta, atunci când este înnodat. Dacă este prea mare, capul tău va părea chinuitor. În schimb, dacă este prea mic, capul tău va arăta comic masiv.

 

 

 

 

Cum să alegi papionul potrivit în funcție de model

 

 

 

Alegerea unui anumit model de papion, ține mai mult de gustul personal, decât de anumite reguli prestabilite. Trebuie doar să ții cont de regula propoţionalităţii astfel încât, acesta să îţi pună în evidenţă forma feţei și trăsăturile.

 

Cele mai populare modele de papion, afișate în egală masură atât la evenimentele „Black Tie”, cât și in alte situații sociale, sunt după cum urmează:

 

 

1. Modelul Butterfly

 

Modelul de papion "Butterfly", are lățimea standard de 7 cm și se potrivește cel mai bine la bărbații care au o dimensiune mare a gâtului, a feței, a bărbiei și care denota o personalitate mai puternica. Acestă formă de papion este foarte versatilă și, teoretic, poate fi asortată oricărei ocazii și asortat atât la o camașă cu guler tip "Cutaway" cât si la o camașă cu guler tip “Wing”. Este un inceput perfect pentru cei care poartă prima dată un papion și este un must pentru garderoba oricărui impătimit al papioanelor. 


 

2. Modelul French Charm

 

Modelul de papion "French Charm" are lățimea standard de 10 cm și se prezintă într-o formă mai largă și mai relaxată decât modelul "Butterfly". Se asortează în general unor evenimente foarte formale cu un tuxedo: gândiți-vă la un Hugh Jackman prezentând un premiu la Golden Globes. Este recomandat acelora care nu sunt deranjați de o ținută mai indrazneată și poate fi purtat la orice tip de guler. 


 

3. Modelul clasic

 

Modelul de papion "Clasic", are lățimea standard de 5,5 centimetri și se bucură de cea mai multă popularitate. Este un papion care te pune în evidență prin eleganța pe care o emană, indiferent de înălțimea și greutatea purtătorului. Cu acest tip de papion, pur si simplu nu poți da greș. El se potrivește la orice ținută și oferă un aspect perfect echilibrat fără a atrage atenția asupra lui. Dacă vrei să fii sigur de alegerea făcută și să nu ieși în evidență prea tare, acest papion este alegerea potrivită.

 

 

4. Modelul Slim

 

Modelul de papion "Slim", cunoscut și sub numele de papionul "Batwing" sau papionul drept, este un model îngust, având lățimea standard de 4 cm. Este mai puţin formal ca modelul "butterfly", dar este tot timpul acceptat în ţinutele casual şi formale deopotrivă. Modelul "Slim" arată bine pe bărbații subțiri, cu fața și gâtul îngust. Deși mulți îl confundă cu papionul "Skinny", acest tip de papion este cu 1 cm mai mare decat cel "Skinny",  iar avantajul pe care il oferă este acela, că se potrivește cu majoritatea modelelor de revere.

 


 

 

 

5. Modelul Skinny

 

Modelul de papion "Skinny", are lățimea standard de 3 cm și este popular atât în randul ținutelor formale, dar și în cele care exprimă o notă mai distractivă. Când alegem acest tip de papion, este important să ținem cont de mărimea capului și de dimensiunea reverelor la costumul la care vrem să purtăm papionul. Dacă acestea sunt prea mari, papionul va părea mult prea mic.

 

 

6. Modelul Diamant

 

Preferatul lui James Bond, acest tip de papion reprezintă o adaptare a celui "Butterfly", adăugând un plus de aventură în ținutele bărbătești. Având forma de diamant și lățimea de 7 cm, acest model oferă si mai multa personalitate ținutei. Este un model de papion ce câștigă din ce în ce mai multă popularitate și este recomandat celor care vor un look unic în timp ce poartă smochingul dar, în același timp, aderă  și la strictețea impusă de codul black tie. Așadar, dacă vrei să ieși cu adevarat în evidența la un eveniment formal, alege un papion de tip diamant.  

 

 

7. Modelul Self-tie

 

Papionul self-tie reprezintă accesoriul nepredefinit, cu alte cuvinte, care nu vine deja cu un nod gata făcut. Un lucru important, atunci când legi un papion, nodul perfect creează un papion cu aspect ușor dezechilibrat și asimetric. Acest accesoriu este făcut să fie imperfect. Italienii numesc acest stil: "eleganță nestudiată" și este de departe cel mai formal tip de papion. Dacă vrei să scoţi în evidenţă simţul tău stylistic, poartă un model de papion care necesită nodul făcut. Versatilitatea lui constă în faptul ca îl poți lega la orice dimensiune dorești. Acest model de papion alături de o camașă cu guler clasică, va da un plus de rafinament ținutei și va fi detaliul perfect pentru a defini stilul vestimentar.

 

 

 

 

 

Cum purtăm un papion in funcție de ocazie


 

 

Papionul a devenit un "must have" pentru orice eveniment. Combinat atât la ținutele elegante cum ar fi costume, blazere sau pur si simplu cămași, cât și la ținutele casual ca de exemplu, blugi, cămașă și teneși, acesta va oferi caracter ţinutei şi va scoate în evidenţă simţul tău stilistic.

Pentru a ne pune însă în evidență aceste calitati, papioanele trebuie adaptate la context și la restul ținutei în funcție de diferite evenimente.

 

Asadar, iată câteva sfaturi utile pentru purtarea unui papion în funcție de ocazie

 

Cum purtăm un papion la nuntă/botez

 

Regula de bază pentru purtarea papionului la un astfel de eveniment este sincronizarea acestuia cu întreaga ținută.

Sună discordant însă, sunt două elemente cheie care te vor ajuta să porți papionul corect. Echilibrul se referă la modul în care alegi culoarea și stilul papionului în funcție de cămașă. Cu cât papionul este mai strident, extravagant...cu atât cămașa este mai neutră și invers. Un papion care iese în evidență prin imprimeu, formă, mărime are nevoie de o ținută cât mai simplă, care să nu-i atenueze efectul. Pe când un papion simplu poate fi asortat ușor unor ținute mai îndrăznețe.

 

Dacă nu ești adeptul imprimeurilor, alternativa perfectă la acestea sunt papioanele uni. De regulă papionul negru se poate purta la cămășile albe, în timp ce papionul alb se potrivește atât cămășilor albe, cât și celor negre. Pentru o ținuta de seară, cele mai potrivite culori sunt: gri, bleumarin, alb, negru.
Materialul din care este confecționat papionul este destul de important. La ceremonii, nunți sunt recomandate papioane din mătase. 

 

 

 

 

 

Cum purtăm un papion la întâlniri de afaceri/conferințe


Papionul rămâne alături de ţinutele formale, ca şi regulă. Iar ca excepţie acceptată, e purtarea lui la ţinutele de zi cu zi, în contexte academice sau profesionale, ce ţin de zona universitară sau de birou. În acest caz, poţi opta, fără probleme pentru papioane cu imprimeuri, colorate cu dungi sau buline care impun de regulă o ținută mai sobră. 

 

Asortarea papionului se face la celelalte piese vestimentare imediat apropiate lui: cămaşa şi sacou . Pentru a merge la sigur cu asortarea celor două elemente, este recomandat ca papionul şi cămaşa să aibă cel puţin o culoare în comun, astfel asortarea devine cu mult mai simplu de realizat.

Sau, in cazul in care nu esti adeptul culorilor și imprimeurilor poți opta pentru un papion simplu negru, ce va oferi eleganță întregii ținute.


 

Cum purtăm un papion la petreceri non-formale/ieșirile cu prietenii

 

Pentru ieșirile cu prietenii alegerea papionului este cea mai simplă. Culoarea, textura, materialul, nu mai sunt atât de importante deoarece vorbim despre persoane apropiate care cu siguranța îți permit și mici excentricități. Totuși, trebuie să ții cont de o singură regulă: asortează!
 

Papionul este un accesoriu care merge cu orice tip de ținută. În viața de zi cu zi, un papion merge bine cu o pereche de jeanși și teneși, de exemplu, sau cu pantofi din piele pentru un look mai sofisticat. Singura regulă care trebuie respectată, este de a purta mereu o cămașă, bineinteles, acordand atenție dimensiunii gulerului în raport cu papionul: nici prea mic, nici prea mare.
Papioanele colorate și cu diverse imprimeuri trebuie purtate cu cămăși cât mai simple.

 

Pentru o ţinută casual, de zi, pot fi purtate papioanele din mătase ( dar să nu lucească! ), bumbac, lână sau tricot. Imprimeurile se aleg în funcţie de personalitatea bărbatului. Ele pot avea printuri florale sau geometrice, viu colorate sau neutre.
Și culoarea are un rol esențial. Poți experimenta culori tari și imprimeuri – dungi, buline, paisley – la costume clasice bleumarin, gri sau chiar negre. Important este ca textura papionului să se potrivească cu cea a reverelor sacoului.
Dacă nu vrei să ieși foarte tare în evidență sau să dai o pată de culoare ținutei tale, accesorizeaz-o cu un albastru închis, dar cu bulinuțe mici și subtile. O țnută perfectă: cămașa albă, papion albastru cu bulinuțe și un sacou în nuanțe de bej sau nude. A
rată fantastic! 

 

 

Papioanele nu se vor demoda niciodată pentru că de cele mai multe ori sunt accesoriul ideal pentru a completa fie o ținută elegantă, fie o ținută smart casual. Sunt mult mai ușor de asortat decât cravatele și unele evenimente sunt mai potrivite cu un papion decât cu o cravată sau o cămașă fără niciun accesoriu la guler.

 

 

Lasa un comentariu aici